Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

6 februari 2018

Weet jij wat je kan doen als iemand in jouw omgeving flauwvalt? Als er bij jou op kantoor een brandje is? Als op het voetbalveld iemand zijn enkel verzwikt? Of als iemand een hartstilstand krijgt? 

Het is heel begrijpelijk dat je van betekenis wilt zijn als het er echt toe doet. Eerst maar een EHBO cursus volgen dus. Of toch een BHV cursus? Wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide? En wanneer kies je voor de een en wanneer voor de ander? We leggen het je graag uit.

Wat is het verschil tussen een EHBO’s en een BHV’er?

Een EHBO’er is iemand die, zoals de naam het al zegt, de eerste hulp kan verlenen bij ongevallen. Dit zowel voor levensreddende eerste hulp als voor niet levensreddende eerste hulp zoals splinters, botbreuken, bloedneuzen, brandwonden, et cetera. Een bedrijfshulpverlener (BHV’er) wordt opgeleid in (beginnende) brand bestrijden, alarmeren, ontruimen en communiceren en in het verlenen van levensreddende eerste hulp. Dit laatste betekent dat je leert te reanimeren (inclusief gebruik van de AED) en hoe te handelen bij actieve bloedingen, verstikking en verslikking.


Is een BHV cursus dan een uitgebreidere variant op de EHBO cursus?

De BHV cursus is niet zozeer een uitbreiding op de EHBO cursus. Bij de EHBO cursus leer je meer vaardigheden met betrekking tot het verlenen van eerste hulp, terwijl je bij de BHV cursus naast het verlenen van eerste hulp ook leert om een pand te ontruimen en een beginnende brand te blussen. De BHV cursus biedt dus een iets gevarieerder pakket en is meer gericht op werksituaties.

Wat leer je precies in een EHBO cursus?

Iemand met een EHBO diploma heeft uitgebreide kennis van eerste hulp verlenen. Of dat nou op het werk, op straat of thuis is. Tijdens de EHBO opleiding van G4S leer je om eerste hulp te verlenen bij: 

 • Oog-, neus- en oorletsel
 • Ziektes en letsels met gevolgen voor het bewustzijn
 • Wonden
 • Botbreuken en ontwrichtingen
 • Onderkoeling en oververhitting
 • Een shock
 • Een beroerte
 • Stoornissen van het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

Wat leer je precies in een BHV cursus?

Tijdens de BHV cursus leer je een beginnende brand te bestrijden, een pand snel en veilig te ontruimen, levensreddende handelingen te verrichten (elementen van EHBO), te communiceren tijdens een calamiteit en het aanspreekpunt te zijn van de professionele hulpdiensten die ter plaatse komen. Als je de BHV opleiding van G4S hebt gevolgd, ben je in staat tot:

 • Het alarmeren van werknemers
 • Het evacueren in noodsituaties
 • Het beperken en bestrijden van beginnende brand
 • Het alarmeren en samenwerken met hulpverleningsorganisaties
 • Het verlenen van eerste hulp
 • Reanimeren
 • AED gebruiken

EHBO of BHV op het werk?

De Arbowet verplicht de aanwezigheid van voldoende BHV’ers in een organisatie. Hoeveel er beschikbaar moeten zijn, is afhankelijk van het aantal werknemers en de risico’s in het bedrijf. In sommige organisaties is het risico op letsel groter dan gemiddeld, waardoor het ook verstandig is om EHBO’ers op te leiden.

Nieuwsgierig geworden?

Lees meer over onze trainingen en schrijf je in:

Powered by Froala Editor

Preview image

Bedrijfshulpverlener

Tijdens de BHV-cursus leiden onze instructeurs je binnen 2 dagen op tot gecertificeerd BHV'er. De opleiding in onze realistische traininglocaties richten zich vooral op de praktijk: brand bestrijden, ontruimen en communicatie, levensreddende handelingen.

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT