BHV- of EHBO-diploma op zak? Word burgerhulpverlener!

20 januari 2023

Heb jij je BHV- of EHBO-diploma op zak? Word dan ook burgerhulpverlener en draag bij aan het vergroten van de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Het is belangrijk dat iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten geholpen wordt. Start de reanimatie en wordt een AED binnen deze tijd ingezet, dan is de overlevingskans het grootst en de kans op blijvende schade het kleinst. Een ambulance kan helaas niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Dat is waarom burgerhulpverleners het verschil kunnen maken. 

Wat betekent het om burgerhulpverlener te zijn?

Als burgerhulpverlener ben je een vrijwilliger die is getraind om te helpen in geval van een circulatiestilstand, je moet daarom wel een opleiding Reanimatie & AED gevolgd hebben. Door je aan te melden als hulpverlener bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu kan je opgeroepen worden als er in jouw omgeving hulp nodig is. Jij start dan binnen 6 minuten de reanimatie, voordat professionele hulpverleners arriveren.

Na een 112-melding van een reanimatie, wordt het netwerk van HartslagNu ingeschakeld. Als de reanimatie bij jou in de buurt is, ontvang je een oproep via SMS, de app of telefoon. Je haalt een AED in de buurt op en gaat naar de locatie van het noodgeval om te starten met reanimeren. 


Wie kan burgerhulpverlener worden?

Iedereen die getraind is in reanimeren en het gebruik van een AED kan zich aanmelden om burgerhulpverlener te worden. Heb je bijvoorbeeld een specifieke opleiding Reanimatie & AED gevolgd, dan kan je je aanmelden. Reanimatie & AED is ook onderdeel van cursussen Bedrijfshulpverlening en de EHBO-opleidingen. Heb je dus een van die certificaten op zak? Ook dan kan je je al direct aanmelden. Uiteraard kan je ook eerst een training volgen als je nog niet kunt reanimeren, na het behalen van je diploma kan je direct aan de slag.


NOS: "Derde van de burgerhulpverleners niet meer gealarmeerd bij een reanimatie"

Begin januari berichtte de NOS dat een derde van de burgerhulpverleners niet meer gealarmeerd wordt in geval van een reanimatie omdat zij niet meer over de certificering beschikken of dit niet meer hebben doorgegeven aan HartslagNu. Dat is een gevaar voor de veiligheid van ons allemaal. Want per jaar zijn er in Nederland 8.000 reanimaties buiten het ziekenhuis, in ruim 75% van de gevallen wordt het slachtoffer gereanimeerd door omstanders*. Omdat alle BHV’ers opgeleid worden in het herkennen van een circulatiestilstand en het uitvoeren van een reanimatie, brengen we graag de mogelijkheid voor bedrijfshulpverleners om zich aan te melden als burgerhulpverlener aan te melden onder de aandacht.


Kan jij nog niet reanimeren en wil je dat wel leren? 

Volg dan een van de volgende opleidingen:

Opleiding Bedrijfshulpverlener

Opleiding EHBO


Meer informatie? Bezoek de websites van:

De Hartstichting

HartslagNu


*Bron: https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/cijfers-hart-en-vaatziekten#:~:text=Cijfers%20hartstilstand%20en%20reanimatie&text=Enkele%20feiten%20over%20reanimatie%20uit,omstanders%20die%20het%20slachtoffer%20reanimeren.

Powered by Froala Editor

Preview image

Bedrijfshulpverlener

Tijdens de BHV-cursus leiden onze instructeurs je binnen 2 dagen op tot gecertificeerd BHV'er. De opleiding in onze realistische traininglocaties richten zich vooral op de praktijk: brand bestrijden, ontruimen en communicatie, levensreddende handelingen.

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT