GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit betekent onder andere dat je na moet denken over hoe te handelen in geval van calamiteiten. Het vastleggen hiervan is geen vrijblijvende keuze. Graag nemen we je mee in de belangrijkste zaken, zodat je weet wat je vast moet leggen.
In de volksmond wordt vaak gesproken over calamiteitenplan. Dit woord dekt de lading, maar is niet het juiste woord. De correcte benaming volgens het Bouwbesluit is een ontruimingsplan. In een gebouw en in de omgeving van een gebouw, kunnen er onverwacht situaties ontstaan die een direct of indirect gevaar kunnen vormen voor de personen in het gebouw. Om de gevolgen van dergelijke situaties te beperken, is het noodzakelijk dat er door de BHV organisatie snel en doeltreffend opgetreden wordt. Het ontruimingsplan omschrijft middels procedures hoe dit gedaan moet worden en hoe personeel, de bedrijfshulpverleningsorganisatie en het management, in afwachting van de professionele hulpdiensten, met elkaar samenwerken.
Of een ontruimingsplan verplicht is, hangt af van de gebruiksfunctie, het gebruiksoppervlak en de aanwezigheid van een verdieping. Een ontruimingsplan moet worden opgesteld indien een brandmeldinstallatie is vereist. Dit staat vermeld in (artikel 6.23 van) het Bouwbesluit, waarin onder andere voorschriften staan ten aanzien van het brandveilig gebruik van een pand.
In een ontruimingsplan wordt vastgelegd wat er tijdens een noodgeval moet gebeuren om iedereen veilig uit het gebouw te krijgen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je snel de eerste interventiemiddelen kunt lokaliseren en inzetten. In een ontruimingsplan staat onder de NEN 8112 norm onder meer:
Wanneer een uitgebreider plan dan een ontruimingsplan wordt gewenst, spreken we over een BHV-plan. Een BHV-plan wordt vanuit de wetgeving niet direct geëist. Het gaat uitgebreider in op de BHV-organisatie. Daarnaast weergeeft het specifieke instructies bij een bommelding, ongeval, brand, een buitenalarm, terwijl een ontruimingsplan alleen de instructies beschrijft bij een ontruimingsnoodzaak. Voor het schrijven van een BHV-plan wordt tevens de NEN 8112 als leidraad gebruikt.
Wil je meer informatie over het ontruimings- of BHV-plan? Of wil je advies over jouw eigen plan? Neem dan contact met ons op! Dit kan telefonisch op 088-2728657 of per mail via csd.ts@nl.g4s.com.
Powered by Froala Editor
GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
KWALITATIEVE LOCATIES
verspreid over het land
MAATWERK EN INCOMPANY
mogelijkheden voor jouw bedrijf
WERELDWIJD MARKTLEIDER
in veiligheidsdiensten
We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.