Help! Er zit een teek in mijn RI&E!

17 april 2023

Het mooie weer komt er weer aan en dus voor velen ook weer het moment om een dagje erop uit te gaan. Een dagje naar het bos bijvoorbeeld, even lekker fietsen op de Veluwe, een wandeling maken door de duinen of picknicken in een park; allerlei uitjes waarbij je het risico loopt op een tekenbeet. 17 tot en met 21 april 2023 is het de Week van de Teek waarin diverse organisaties aandacht vragen voor het gevaar van tekenbeten. Met onderstaande praktische tips wensen wij iedereen een heel veilig voorjaar!


Hoe kom je aan een tekenbeet?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze springen over van grassen en struiken en bijten zich vast in de huid, voornamelijk in de liezen, knieholtes en oksels. Teken kunnen ziekten overdragen, waaronder de ziekte van Lyme, dus het is belangrijk om tekenbeten te voorkomen en teken snel te verwijderen. Door het dragen van tekenwerende kleding, het aanbrengen van insectenwerend middel op de huid en het regelmatig controleren van de huid en kleding op teken kan je voorkomen dat je gebeten wordt of in ieder geval de teek snel verwijderen als je al gebeten bent.


Is een tekenbeet gevaarlijk?

Teken kunnen dragers zijn van ziekteverwekkers, waardoor je de ziekte van Lyme kunt oplopen door een tekenbeet. Ongeveer 20% van de teken in Nederland is besmet met de Borrelia burgdorferi bacterie, die deze ziekte kan veroorzaken. Jaarlijks krijgen meer dan 1 miljoen mensen een tekenbeet, waarbij mensen die vaak in de natuur werken een hoger risico lopen.


Hoe herken je een tekenbeet?

Teken zijn zeer klein, slechts 1 tot 3 millimeter groot, waardoor ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Bij een tekenbeet lijkt het alsof er een zwart puntje op de huid zit. Na enkele dagen van bloedzuigen zwellen teken op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Verwijder de teek met een puntig pincet of speciale tekentang. Noteer de plaats op het lichaam en de datum waarop de teek gebeten heeft.


Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als je de teek niet kunt verwijderen en/of als in de eerste maanden na de tekenbeet de volgende verschijnselen optreden:

  • Er ontstaat een rode vlek op de huid die steeds groter wordt;
  • Je krijgt een grieperig gevoel met koorts en spierpijn;
  • Je gaat dubbel gaat zien of krijgt een scheef aangezicht;
  • Je krijgt pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen;
  • Je krijgt gewrichtsklachten.


De teek in de RI&E

Je verwacht het misschien niet direct, maar dit vervelende beestje kan zomaar eens een plek in de Risico-inventarisatie & Evaluatie verdienen. Voor medewerkers van bedrijven die werkzaam zijn in de agrarische of groene sectoren is de teek namelijk een werkrisico. Zo moeten alle risico’s op tekenbeten in kaart gebracht worden en moeten er preventieve maatregelen genomen worden. Ook is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de werkgever de werknemers informeert over de risico’s en goede uitleg geeft over het gebruik van beschermingsmiddelen en het inspecteren op en verwijderen van teken.


Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT