Reanimeren in 6 stappen

10 januari 2019

Kom jij in de situatie waarbij iemand gereanimeerd moet worden? Probeer in ieder geval iets, want je kunt in principe niks fout doen! 

Dit is een belangrijke boodschap tijdens de BHV, EHBO en Reanimatie & AED trainingen van G4S. Middels onderstaande animatie zie je in 6 stappen wat jij kunt doen bij een reanimatie:


Leren reanimeren? Leer de 6 stappen van een reanimatie

Wil jij leren reanimeren, zodat je weet wat je moet doen als iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt? Meld je dan vandaag nog aan voor de BHV, EHBO of reanimatie en AED training van G4S! Tijdens deze trainingen leer je exact wat je moet doen en oefen je uitgebreid alle handelingen. Na afloop weet je dus hoe je het slachtoffer veilig op de rug kunt leggen en hoe je de AED gebruikt. Hieronder lees je alvast iets meer over de 6 stappen van reanimeren. 

STAP 1 Benader het slachtoffer en controleer het bewustzijn

Allereerst is het belangrijk dat je het slachtoffer benadert. Probeer de situatie te overzien en probeer in te schatten in hoeverre het gevaar geweken is alvorens het slachtoffer te benaderen. Benader het slachtoffer aan de kant van het gezicht, schud aan de schouders en spreek hem aan.

STAP 2  Reageert het slachtoffer niet? Bel direct 112!

Het is belangrijk dat het slachtoffer zo snel mogelijk geholpen wordt. Blijf dus bij het slachtoffer en bel direct 112. Als er omstanders in de buurt zijn, kan je hen vragen de dichtstbijzijnde AED te halen. Zet bij het bellen van 112 je telefoon direct op speaker en leg deze naast het slachtoffer. Op deze wijze heb je beide handen vrij om het slachtoffer te kunnen helpen. Volg vervolgens de instructies op van de medewerker van de meldkamer.

STAP 3 Controleer de ademhaling

Het is belangrijk dat je de ademhaling van het slachtoffer controleert. Dit doe je door minimaal 10 seconden te observeren, te luisteren en te voelen. Kijk bijvoorbeeld of de borstkas omhoog komt, luister of je ademhalingsgeluiden hoort en voel met je wang of er lucht uitgeblazen wordt. Geen normale ademhaling geconstateerd en ben je alleen? Ga dan zo snel als mogelijk de dichtstbijzijnde AED halen. Via bijvoorbeeld de app van het Rode Kruis kan je eenvoudig zien waar de dichtstbijzijnde AED in jouw buurt is.

STAP 4  Start met 30 borstcompressies

Zorg dat het slachtoffer op de rug ligt op een harde ondergrond. Ga op je knieën dicht tegen het slachtoffer zitten en plaats de hiel van één hand midden op de borstkas van het slachtoffer. Plaats je andere hand bovenop de eerste hand en druk vervolgens het borstbeen 30 keer in. Het is daarbij belangrijk dat je je armen voortdurend gestrekt en loodrecht op het borstbeen houdt en dat je contact blijft houden met het borstbeen. Druk ongeveer 2 x per seconde het borstbeen naar beneden (100 – 120 x per minuut).

STAP 5 Beadem maximaal twee keer

Na de dertig borstcompressies, beadem je het slachtoffer twee keer. Om dit te doen, plaats je één hand op het voorhoofd van het slachtoffer en kantel het hoofd voorzichtig achterover. Met twee vingers van je andere hand lift je de kin omhoog. Vervolgens knijp je de neus dicht, met duim en wijsvinger van de hand die op het voorhoofd van het slachtoffer rustte. Daarna adem je in, plaats je wijd geopende mond goed sluitend over de mond van het slachtoffer en blaas je je adem één seconde rustig in zijn mond. Kijk met een schuin oog of daardoor de borstkas of buik iets omhoog komt. Stop met inblazen zodra je beweging waarneemt. Herhaal dit een tweede keer.

STAP 6  Gebruik de AED

Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk om de AED aan te zetten. Verwijder de bovenkleding van het slachtoffer en droog of scheer, indien nodig, de plaats waar de elektroden moeten komen. Plak de elektroden op het bovenlijf. Op de elektroden zelf staat een tekening die laat zien waar je ze moet plakken. Vervolgens volg je de gesproken opdrachten op en / of de aanwijzingen op het scherm van de AED. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens de analyse van de AED. Druk de schokknop van de AED in, zodra de AED dat aangeeft. Ga direct na de schok door met borstcompressies (ook als er geen schok wordt gegeven ga je direct door met borstcompressies).

Leer reanimeren

Wil je leren hoe een reanimatie in zijn werk gaat? Bij onze BHV, EHBO en Reanimatie & AED trainingen leer je de theorie van reanimeren maar richten we ons vooral op het oefenen in de praktijk. Door het geleerde meteen in de praktijk te brengen in een realistisch scenario wordt je het beste voorbereid op de praktijk.


Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT