GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
Verborgen helden. Zo nu en dan duiken ze op in het nieuws. Twee vissers en een toevallige passante redden onlangs vier kindjes uit een gezonken bakfiets. In diezelfde week wist een automobilist een klein kind uit een brandende auto langs de A20 te bevrijden. En afgelopen maandag nog reanimeerde de 34-jarige Ibrahim een baby op de motorkap. Gelukkig liep het in alle gevallen goed af. Maar, denk jij ook wel eens: ‘Wat zou ik doen in zo’n geval…?’
Mocht je ooit in een dergelijke noodsituatie terecht komen, is er met een beetje geluk iemand in de buurt met een EHBO of BHV-diploma. Iemand die kordaat weet te handelen. Maar hoe groot is die kans eigenlijk dat dat zo is? En wat nou, als jij de enige bent in de buurt? Weet jij dan hoe je moet handelen?
Uit recent onderzoek van het Rode Kruis* blijkt dat ‘de hulpbereidheid van mensen zonder EHBO-kennis alarmerend laag is, met name in het geval van reanimeren’. Uit deze onderzoekscijfers blijkt ook dat slechts 3% van de Nederlanders beschikt over een geldig EHBO-diploma.
Stel je voor: er gebeurt een ongeluk en iemand moet bijvoorbeeld gereanimeerd worden. Dan is er dus maar 1 van de 33 omstanders die ‘officieel’ weet wat te doen totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd. En zelfs dan blijkt er nog een kleine minderheid van die ‘EHBO-officials’ niet in actie te (durven) schieten.
Of je nou wel of geen EHBO/BHV-diploma hebt. Neem voor de zekerheid onderstaande tips even door. Het lijkt vanzelfsprekend, maar je weet nooit hoe je reageert in zo’n situatie.
In het ergste geval moet je gaan reanimeren. Houd de luchtweg van het slachtoffer open en kijk, luister en voel maximaal 10 seconden. Gebruik hiervoor de ‘kinlift':
Geen ademhaling? Volg dan de volgende twee stappen (30 borstcompressie gevolgd door 2 beademingen). Herhaal de twee stappen totdat de professionele hulpverlening zegt dat je kunt stoppen.
Blijf deze twee stappen herhalen en onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk. En luister goed naar de instructies van de hulpverlener aan de andere kant van de lijn.
Reanimatie is ontzettend belangrijk. Met de borstcompressie en beademing pomp je op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rond in het lichaam van het slachtoffer. Als je dit goed doet kan het schade aan vitale organen beperken of voorkomen.
Wil je zeker zijn van je zaak? Tijdens een BHV-opleiding leer je hoe te reanimeren en hierbij een automatische externe defibrillator (AED) op de juiste wijze te gebruiken.
Bron: www.rodekruis.nl
Powered by Froala Editor
Tijdens de BHV-cursus leiden onze instructeurs je binnen 2 dagen op tot gecertificeerd BHV'er. De opleiding in onze realistische traininglocaties richten zich vooral op de praktijk: brand bestrijden, ontruimen en communicatie, levensreddende handelingen.
GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
KWALITATIEVE LOCATIES
verspreid over het land
MAATWERK EN INCOMPANY
mogelijkheden voor jouw bedrijf
WERELDWIJD MARKTLEIDER
in veiligheidsdiensten
We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.