Stop Het Bloeden!

17 mei 2017

Bij een ernstig ongeval, calamiteit of zelfs een aanslag, duurt het wel even voordat hulpdiensten ter plaatse zijn. De omstanders zijn de enigen die direct aanwezig zijn en kunnen helpen. Allereerst door 112 te bellen en te zorgen dat de hulpdiensten zo snel mogelijk kunnen arriveren. Daarnaast is het bij ernstig bloedverlies ook belangrijk om te weten wat te doen. Dat kan het verschil betekenen tussen leven en dood voor het slachtoffer.

Stop de bloeding: druk de wond dicht!

Getuigen van een ernstig ongeval kunnen een ernstig bloedend slachtoffer helpen door in ieder geval de wond dicht te drukken. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat daarvoor gebruikt wordt. Het stoppen van de bloeding heeft prioriteit boven alles, ook boven hygiëne. Pak dus een kledingstuk of iets dergelijks en druk het op of zelfs in de wond. En houd die druk vast tot er hulp is. Zolang het bloedverlies maar afneemt of zelfs stopt. Daarmee wint het slachtoffer kostbare minuten. Zonder deze hulp, kan een mens namelijk doodbloeden vóór de hulpdiensten ter plaatse zijn.

Professionele traumamiddelen

Niet alleen traumaverpleegkundigen of -artsen zijn in deze situaties van levensbelang. Ook burgerhulpverleners zoals EHBO’ers en BHV’ers, kunnen een essentiële rol spelen. Zeker wanneer er veel slachtoffers tegelijk hulp nodig hebben, dan is elk paar handen nodig. Het stelpen van ernstig bloedverlies en het op de juiste manier gebruiken van professionele traumamiddelen behoort echter niet tot de basisvaardigheden van EHBO. Het aanbrengen van bijvoorbeeld een tourniquet gaat niet vanzelf goed. Daarom bieden opleiders, zoals G4S, sinds kort aanvullende cursussen in het verlenen van eerste hulp bij ernstige bloedingen.

Opleidingen voor hulpverleners

Bij een ernstige calamiteit zijn de omstanders, BHV-ers, stewards bij voetbal of trein- en luchtvaartpersoneel de eerstelijnshulpverleners. De hulpdiensten zoals brandweer en politie vormen de tweedelijnshulpverleners, De echte traumaspecialisten en -artsen in het ziekenhuis zijn de derde lijn. De eerste en tweede lijn moeten het slachtoffer dus levend bij de derde lijn zien te krijgen.

G4S biedt voor de gehele range van eerste- en tweedelijnshulpverleners, die met ernstig gewonden te maken kunnen krijgen de volgende opleidingen aan. Zo dragen wij onze kennis over veiligheid, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, over om hiermee levens te kunnen redden.

  • Stop het bloeden - Tijdens deze training wordt in 1 dagdeel het herkennen en behandelen van ernstige bloedingen aangeleerd. Zoals het aanleggen van een tourniquet en het juiste gebruik van hemostatisch verband.

  • Emergency Casualty Care (ECC) – Tijdens een cursusdag worden niet alleen ernstige bloedingen behandeld en geoefend. Ook het beoordelen van de ernst van de wonden bij slachtoffers (triage), het verzorgen van verwondingen aan de luchtwegen (klaplong, perforatie) en het plakken van een chest seal. Allemaal zaken die essentieel zijn in het redden van levens en die zonder oefening met de materialen niet zomaar geïmproviseerd kunnen worden.

  • Tactical Emergency Casualty Care (TECC) -  Tijdens deze cursusdag of simulatie, bouwen wij een calamiteit tot in detail na voor een bepaalde opdrachtgever, bijvoorbeeld op een haven, bedrijfslocatie of station. Dit is de enige mogelijkheid om de hulpverleners de kennis van ECC onder echte spanning en druk te kunnen oefenen. Zo leren de cursisten ook om situaties in te schatten, bijvoorbeeld op gevaar voor eigen leven. Wij kunnen hier een complete setting op maat aanbieden, met rook, vuur, slachtoffers en zelfs met een gesimuleerd vuurgevecht, als dat van toepassing is.

Voor meer informatie over Stop het Bloeden kunt u via het contactformulier contact met ons opnemen.

Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT