Sociale veiligheid: meer dan zichtbare bedreigingen

Het thema sociale veiligheid is relevanter dan ooit. Dagelijks horen we over incidenten die ons herinneren aan het belang van een veilige werkplek. Bij G4S Training & Safety zijn we actief bezig met het aanpakken van deze uitdagingen en zien het als onze taak om bedrijven hierin te begeleiden. Een veilige werkomgeving is namelijk niet alleen een wettelijke verplichting vanuit de RI&E, maar ook de basis voor een florerend bedrijf.

Sociale onveiligheid: soms een onzichtbaar gevaar

"Sociale veiligheid raakt elk facet van onze werkplek en leefomgeving", aldus Henk van Altena, business unitmanager van G4S Training & Safety. "Hoewel onze aandacht snel uitgaat naar duidelijke bedreigingen, zoals agressie van klanten of incidenten met hulpverleners, mogen we de subtiele, maar diepgaande invloed van interpersoonlijke relaties en machtsverhoudingen binnen teams niet over het hoofd zien. De gevolgen hiervan zijn wijdverspreid en kunnen door alle lagen van een organisatie voelbaar zijn. Het is vaak deze onderstroom van onbehagen die, als deze onaangesproken blijft, een aanzienlijke impact heeft op de werkervaring van medewerkers.”

Aanpak van agressie: een groeiende behoefte

"Steeds meer klanten benaderen ons met vragen over de aanpak van agressie en ongepast gedrag," constateert Henk van Altena. "Deze toenemende vraag benadrukt het belang van onze trainingen, die verder gaan dan het welzijn van medewerkers of de reputatie van een bedrijf. Het daadwerkelijk voorkomen van agressie is waar we naar streven. Dit vereist een set van vaardigheden die verder reikt dan wat je uit boeken kunt halen; het vereist inzicht, reflex en praktijkervaring."

Realistisch trainen maakt het verschil

 Henk licht toe dat de trainingen van G4S Training & Safety steunen op doordachte principes en een solide psychologische basis. "Onze aanpak is gericht op het herkennen van vroegtijdige waarschuwingssignalen om escalatie te voorkomen en inzicht te krijgen in hoe eigen gedrag de situatie kan beïnvloeden," zegt hij. "Training vindt plaats in settings die de werkelijkheid nabootsen, met de inzet van professionele acteurs die praktijksituaties levensecht maken. Maatwerk is hierbij de standaard, te beginnen met een gedetailleerde analyse van de doelgroep en risico's. De kern van onze trainingen is het herkennen van signalen en de-escalatie. Hierbij is het cruciaal dat scenario's herkenbaar zijn voor de deelnemers, zodat zij op een authentieke en veilige manier de vaardigheden kunnen verwerven die nodig zijn in hun specifieke werkomgeving."

Een aangepaste aanpak per sector

"Sociale veiligheid bestrijkt een waaier aan thema’s, van de interactie tussen collega's tot het managen van stress en het tegengaan van pesten," vervolgt Henk. "Statistieken wijzen uit dat bepaalde sectoren, waaronder apotheken, benzinestations en supermarkten, disproportioneel veel te maken krijgen met dergelijke uitdagingen. Een bijkomende complicatie is de snelle personeelswisselingen in veel retailomgevingen, waar vaak jonge medewerkers actief zijn. Maar bijvoorbeeld ook in het geval van vrijwilligers, zoals in sportclubs en bibliotheken. Dit kan ondernemers en organisaties tegenhouden als het gaat om investeren in een gedegen training. We begrijpen deze terughoudendheid. Daarom adviseren we een gestructureerde aanpak: intensieve training voor sleutelpersonen die vervolgens als coaches kunnen optreden en een basisopleiding voor het overige personeel, met de nadruk op het herkennen van grenzen en het tijdig inschakelen van hulp."

Het fundament van een veilige werkplek

"Het stellen en handhaven van duidelijke grenzen is fundamenteel voor een veilige werkomgeving," legt Henk uit. "We merken dat zonder heldere richtlijnen, medewerkers soms ter plekke moeilijke beslissingen moeten nemen over wat nog acceptabel is en wat niet. Dat is een situatie die we willen voorkomen. Ons advies is daarom om veiligheidsprotocollen strak en transparant te formuleren. Deze dienen organisatiebreed bekend te zijn, met sleutelfiguren in elke afdeling die als baken dienen. Op deze manier heeft elke medewerker de nodige kennis over de grenzen binnen hun werkomgeving en weten ze wanneer het tijd is om steun te zoeken bij collega's of leidinggevenden."

"Sociale veiligheid is niet alleen een maatschappelijk vraagstuk; het is ook een essentieel onderdeel van een gezonde organisatiecultuur," beaamt Henk. “Bij G4S Training & Safety rusten we je uit met de instrumenten om dit te realiseren. Onze trainingen zijn scherp afgestemd op zowel de doelen als de dagelijkse praktijk van jouw bedrijf. Zo werken we samen aan een veilig werkklimaat!”


Meer weten? Luister dan onze G4S podcastserie met een special over “Sociale veiligheid”.

Powered by Froala Editor

Preview image

Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

De training om weerbaarheid te vergoten en om te leren gaan met ongewenst gedrag op het werk.

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT