GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
Op steeds meer plekken in Nederland zie je ze: AED's oftewel een Automatische Externe Defibrillator. Met een AED kan iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog gereanimeerd worden. In veel gevallen heeft een hart in deze fase een ritmestoornis en beweegt op een ongecontroleerde manier. Dit wordt ook wel kamerfibrileren genoemd en wordt vaak verookrzaakt door een hartinfarct. Door een elektroschok van een AED kan het hart als het ware gereset worden en kan het normale ritme van het hart weer hersteld worden. Hoe sneller iemand met een hartstilstand met een AED behandeld kan worden des te meer kans iemand heeft om een hartstilstand te overleven. Maar het is dan wel belangrijk dat je weet hoe een AED bediend moet worden. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over AED's.
AED staat voor automatische externe defibrillator. Er zijn in Nederland verschillende AED’s op de markt maar de werking van de verschillende apparaten is gelijk. De meeste AED’s zijn voorzien van twee knoppen. Één om het apparaat aan te zetten en één om een elektrische schok te geven. Een AED geeft de gebruiker gesproken instructies zodat de gebruiker precies weet wat hij moet doen.
Elke AED is voorzien van twee elektroden die op de borst van het slachtoffer geplakt moeten worden. Nadat de elektroden zijn geplakt zal het apparaat de huidige status van het hart analyseren. Als er sprake is van ventrikelfibirilatie of ventrikltachycardie het hart zal de AED adviseren om het hart te defibrilleren. Dit gebeurd door het geven van elektrische schok die er voor moet zorgen dat het hartspierweefsel wordt ontladen en het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. In de basis zijn alle AED’s gelijk maar qua uitvoering kunnen er verschillen zijn. Zo kunnen de plaatsen waar de pads, het scheermesje, etc. geplaatst zijn verschillen. Het is voor BHV’ers dan ook aan te raden om de AED in de buurt eens goed te bekijken om te kijken hoe deze is uitgevoerd.
Er zijn twee soorten AED’s op de markt: Automatische en half-automatische. Een automatische AED kan zelfstandig een schok toedienen aan het slachtoffer, bij een half automatisch model moet de gebruiker zelf de knop indrukken om de een schok toe te dienen. Het apparaat zal de gebruiker dan instrueren om een schok toe te dienen.
In principe mag iedereen in Nederland een AED gebruiken als dat nodig is om een slachtoffer te helpen. De minister van Volksgezondheid en Sport heeft hier in april 2002 toestemming voor gegeven. Ondanks dat het is toegestaan (in een noodsituatie telt elke minuut en moet er natuurlijk zo snel als mogelijk gehandeld worden) is het wel belangrijk dat degene die het apparaat bediend weet hoe de AED gebruikt moet worden. Een onderdeel van onze cursus bedrijfshulpverlening is de AED training waarbij u leert hoe u een AED in het geval van een hartstilstand moet inzetten om het slachtoffer te helpen.
Op het moment dat de elektroden van de AED op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt worden analyseert het apparaat het hartritme van het slachtoffer. Vervolgens geeft het apparaat gesproken opdrachten aan de hulpverlener. De AED geeft aan of de hulpverlener door moet gaan met reanimeren of dat de hulpverlener een schok moet toedienen.
De AED analyseert het hartritme continu en geeft alleen een schok wanneer dit nodig is. Het is niet mogelijk om iemand die geen hartstilstand heeft een schok te geven met de AED. Ook herstelde slachtoffers kunnen niet opnieuw een schok krijgen.
Bij iets minder dan 50% van de mensen die een hartstilstand hebben is kamerfibrilleren de oorzaak. Bij kamerfibrileren lopen de elektrische prikkels chaotisch door elkaar. Daardoor slaat het hart veel te snel. Alleen bij deze groep kan een slachtoffer gereanimeerd worden met defibrillatie. Als de hartstilstand een andere oorzaak heeft dan is defibrillatie niet mogelijk.
Een 6-minutenzone is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn voor een reanimatie. Binnen een 6-minuten zone dient meteen 112 gebeld worden. Via de alarmcentrale worden 2 ambulances gestuurd en worden er meteen burgerhulpverleners in de buurt ingeschakeld. Deze krijgen de opdracht om het slachtoffer te reanimeren of om een AED op te halen en deze naar het slachtoffer te brengen.
Zelf burgervrijwilliger worden? Bij onze BHV cursussen en EHBO cursussen wordt je ook opgeleid om de AED te gebruiken. Als je de cursus hebt afgerond kan je je aanmelden als burgervrijwilliger en kan je mee helpen met het redden van levens.
Lees meer over AED's en Reanimeren:
Powered by Froala Editor
GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
KWALITATIEVE LOCATIES
verspreid over het land
MAATWERK EN INCOMPANY
mogelijkheden voor jouw bedrijf
WERELDWIJD MARKTLEIDER
in veiligheidsdiensten
We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.